Sykling i regnvær

Sykling i regnvær, tips frå rittleder.

Alt tyder på at det blir regn hele lørdagen med temperatur ned mot 10 gr.C på fjellet. Store deler av Helterittet går på høgfjellet opp mot 1200 moh og det stiller ekstra store krav til bekledning. Eg vil råde alle til å ta med en liten ryggsekk med varme klær og ikke minst ekstra sykkelslanger og verktøy i tilfelle punktering. 

 

1. Undertøy

For å kunne sykle ute i regnvær er du avhengig av finne noe som transporterer fuktighet og holder på varmen. Her vil superundertøy være et godt alternativ. Undertøy av lett ull er å anbefale.

 

2. Jakke

Når det kommer til valg av jakke for sykling i regnvær, vil det lønne seg å finne en god regnjakke som støter bort vann og bevarer varmen. Her finnes det mange ulike typer, men man kan i hovedsak dele dem inn i to hovedkategorier. Skikkelige regnjakker ellervannavstøtende vindjakker. Hva er best må hver enkelt finne ut av.

Vannavstøtende vindjakker egner seg best i sommertemperatur, forblåst og/eller fare for regnbyger. De tar liten plass og kan enkelt brettes sammen og oppbevares i en lomme. 

Regnjakker er av tykkere materiale og er virkelig vanntette. Vannavstøtende regnjakke holder deg tørr ut over dagen og anbefales på turen over fjellet. 

 

3. Bukse

Ved valg av bukse er det vel ingen overraskelse at det vil lønne seg med en lang bukse og ikke en shorts. Som alt annet finnes det også et stort utvalg av lange bukser å velge mellom. Et annet alternativ er å bruke lange bein i tillegg til shortsen. Dette fungerer relativt godt når det ikke er for kaldt, men er selvfølgelig ikke et like godt alternativ som en bukse. 

 

4. Skoovertrekk / fotposer

Hvis du først blir kald prioriterer kroppen indre organer. Det er derfor viktig å holde kroppsdeler som føtter varme med skoovertrekk. Skoovertrekk finnes i en rekke varianter og de som fungerer best i regnvær er de tykke laget av neopren. 

 

5. Briller

Med erfaring frå mange sykkelritt er det viktig å bruke briller. Den varianten som kanskje egner seg best er sportsbriller med helt blanke eller veldig lyse glass. På denne måten unngår du å få sand og vann i øynene. 

 

6. Sykkelcap/buff

Det er viktig å isolere hodet mot kulde. Det er flere alternativ, men i regnvær er sykkelcap utmerket av flere grunner.

• For det første fungerer sykkelcapen som isolasjon, derfor et svært godt alternativ ettersom et sted mellom 25% og 50% av kroppens varmetap skjer gjennom hodet. Dette er selvfølgelig avhengig av temperaturen. Lavere temperatur = høyere varmetap gjennom hodet.• For det andre beskytter sykkelcapens brem deg fra regnværet. Denne er designet slik at den stikker akkurat langt nok ut til å ta det verste regnværet fra brilleglassene uten at den nødvendigvis ødelegger utsikten.

7. Hansker

Når det kommer til valg av hansker holder det vanligvis med de vanlige sykkelhanskene med stutte fingre. Alternativet er å bruke vanlige skihansker eller sykkelhansker som er spesielt tilpasset regn. 

God tur!