HelteRittet 2016 - den 7. utgaven - den tøffeste noensinne

Over 800 deltagere deltok på årets Helterittet, det er vi veldig fornøyd med med tanke på været.

Litt regn mesteparten av dagen som ble avløst av sol litt utpå ettermiddagen.

HelteRittet har vært et godværsritt hvor deltagerne stort sett har syklet i kort-kort, kortermet med kort sykkelbukse i solskinn på fjellet. 

I år ble lett regn en utfordring spesielt i terrengpartiene som ble sporete, sølete og skapte sugende underlag. Det krevde topp konsentrasjon og innsats i en løype som regnes som en av de aller hardeste i Norge. 

Med godvær hadde vi antakelig satt ny deltagerrekord med godt over 1000 deltakere.

Æreshelt

Det er veldig hyggelig at den nære familien til Gunnar Sønsteby, Norges største krigshelt og TelemarkHeltens første æreshelt og beskytter av helterittet, var tilstede under arrangement. Enken, Anne Karin Sønsteby startet årets ritt på samme måte som Gunnar startet det første HelteRittet i 2010.

Familien deltok også under premieseremonien. Dette kastet god glans over arrangementet da grunntanken med TelemarkHelten er å hedre Rjukans mange krigshelter og heltebragder som skjedde i nærområdet.

De frivillige har gjort en kjempejobb for å løfte arrangementet og vi får mange gode tilbakemeldinger fra deltagerne.

Spesielt skryter de over matstasjonene både i bygda og på fjellet og restitusjonsservicen de mottar ved mål.

Eliteklassen vinnere - «aldri vært så sliten før»

Sportslig sett har det vært en stor dag. Vinnertiden på 3.55.04 til Eskil Lie Evensen var fenomenal tatt forholdene i betraktning. Eskil sier at det var hardt, men greit og kom ganske uberørt i mål! . Han rykket fra feltet allerede ved Atrå og syklet solo de resterende 2/3 deler av løypa derfra og inn. Han slo neste mann med nesten seks minutter. Han leder nå klart Norgescupen. (Eliten syklet i tillegg to tekniske terrengpartier som skilte traséen fra den vanlige HelteRitttraséen.)

Årets Norgesmester i terrengsykkel, Jeanette Persson, vant ikke overraskende kvinneklassen i den kanonformen hun er i. Hun sier at hun aldri vært så sliten før, og måtte grave dypt for å fullføre i været. Hun syklet også i fjor, men i år var det mye hardere pga været. Hun var veldig fornøyd med heiagjenger i fjellet og servicen på matstasjonene. Hun imponerer stort da hun er småbarnsmor og har full jobb ved siden av.

HelteRittet

Hovedvolumet og de virkelige heltene våre er alle de som sykler det klassiske HelteRittet, på 100km stilte over 450 til start. De fleste av disse gjennomførte rittet under vanskelige forhold. Heldigvis skinte solen på slutten i vårt vakreste terrengparti fra Kalhovd over Hardangervidda til mål.

Vinneren av det klassiske HelteRittet var Tor Erik Helgesen fra Skagerrak Sportsklubb med tiden 3.57.32 som var utklassing og hele seks minutter til nestemann. På andre plass kom junioren og skiløperen Ulrik Måbø fra Langesund STK og første års deltager på full distanse i rittet. En sterk prestasjon!

I kvinneklassen vant Siri Solsvik Fiksdal fra Sandnes sykkelklubb og vi gleder oss over at HelteRittet har blitt et nasjonalt anerkjent ritt med deltagere fra hele landet.

Mange av deltagerne sa det var en tøff tur hvor de måtte grave svært dypt for å komme i mål, men kom inn med et smil på munnen, de hadde klart HelteRittet i år ogsp. Veldig mange er bevisst på at HelteRittet er både lengre og mye mer utfordrende mht høydeforskjeller enn Birken. Når i tillegg regnet vannet både deltagere og løypa ble det enkelte steder sporete, sugende underlag og dette krevde ekstra av konsentrasjonen.

På de øvrige distansene var det også fin deltagelse og prestasjonene like imponerende, feks HalvHelten 60km er en trasé som er tøffere enn de fleste terrengritt i Norge.

Vi hadde også mange ungdommer som gjorde det bra i både ungdomshelten og halvhelten. Flere av de er nok kommende skistjerner.

TelemarkHelten har hittil vært en suksesshistorie når det gjelder å generere midler direkte tilbake til idretten i Tinn og Vinje. Over 6 millioner kroner er pløyd direkte tilbake fra TelemarkHelten til investeringer i idrettsanlegg lokalt.

Dette har allerede gitt positive utslag, vi har nå flere ungdommer som ligger på et høyt nasjonalt nivå i sykling. Vi ser også at langrennssporten har tatt seg betraktelig opp lokalt og gir forventninger til fremtiden.

HelteRittes nye maskot, reinsdyret Bella, ble veldig godt mottatt av barna og gjorde stor sukess i målområdet.

HelteRittet resultater: http://live.eqtiming.no/20905?search=helterittet&focusuid=12242#result:57784-0-0-1-1-